Portal_background_image

مدير كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي استان مركزي: آيين پخت سمنو آشتيان امسال برگزار نشد

به دلیل جلوگیری از شیوع بیماری کرونا آیین سنتی پخت سمنو امسال در شهرستان آشتیان برگزار نشد

به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی مدیر کل امروز  14 اردیبهشت ۹۹ با اشاره به اینکه هر سال در این تاریخ مراسم آئینی سنتی پخت سمنو در شهرستان آشتیان برگزار می شد گفت: امسال به دلیل جلوگیری از تجمعات و مقابله با شیوع بیماری کوید ۱۹ این مراسم برگزار نشد.
▪️علیرضا ایزدی گفت: مراسم سمنو پزان یکی از دیرینه‌ترین آداب و سنن مردمان این استان، که نسل به نسل از اجدادشان به ارث رسیده است و هر ساله در اردیبهشت ماه در این استان و با تمرکز بیشتر در شهر  آشتیان برگزار می‌شود. این مراسم ریشه در فرهنگ و اعتقادات عمیق مردمان این دیار دارد.
▪️مدیر کل میراث فرهنگی استان مرکزی در ادامه افزود:  آیین پخت سمنو در ایران از سابقه و دیرینه بسیاری برخوردار است.
▪️او افزود: این شیرینی مورد احترام و مقدس، در مدت زمان ده تا پانزده روزه آماده می شود؛ اما پختن سمنو  در شهر آشتیان دارای سنن و رسوم خاصی است. بر اساس عقیده عامه مردم، پخت سمنو به احترام حضرت زهرای مرضیه صورت می گیرد. بنا بر اعتقاد دیرینه مردم آشتیان امام حسن و امام حسین(ع)، فرزندان حضرت زهرا، دچار بیماری و کسالت شده و ایشان نذر می نمایند که خوب شوند و به میمنت بهبود آنان سمنو تهیه نماید.
▪️گفتنی است روش پخت آن به طوری است که ابتدا گندم را می خیسانند تا ریشه و جوانه بزند. پس از آن گندم ها را در سینی ریخته تا جوانه قد بکشد و سفیدی دنباله جوانه پیدا شود. سپس آن را شسته و قبل از خشک شدن در هاون می کوبند. پس از کوبش، جوانه ها را در پارچه ای تمیز ریخته و آن را  می¬پیچند و شیره آن را درآورده و در دیگ ریخته و  مانند پلو آن را دم کرده و در این زمان بادام نیز به آن اضافه می کنند. بعد از دم کشیدن سمنو آماده شده توزیع و تناول می کنند.  
▪️بر این اساس مردم آشتیان نذر می کنند حاجاتشان برآورده شود و به میمنت آن و به احترام  حضرت زهرا (س) و حسنین(ع) سمنو پخت نموده و در بین مردم توزیع کنند. معمولاً این آئین از اسفند ماه تا آخر اردیبهشت برگزار می¬شود.  اجرای مراسم پخت سمنو و ادای نذر با دعوت از میهمانان و قرایت قرآن و ادعیه به ویژه دعای ظهور امام زمان (عج) و نیز حدیث کساء همراه است.
▪️بر اساس اعتقادات مردم آشتیان هنگام عمل آوردن ریشه، انسان ناپاک نباید حتی چشمش به ریشه و دیگ پخت سمنو بیفتد؛ زیرا اعتقاد دارند سمنو ترش شده و سر می رود. در شب پخت سمنو دوستان، آشنایان و اقشار مختلف مردم شهر برای کمک و تبرک به پای دیگ سمنو می¬روند غالباً نیز دست خالی نبوده و شیرینی و نذورات را به همراه خود به خانه صاحب نذر می¬برند. قند و نبات و بادام از جمله نذورارتی است که بر سر دیگ سمنو برده می-شود.
▪️علاوه بر برگزاری مناسک مذهبی به لحاظ اجتماعی نیز مراسم سمنو پزان موجبات دید و بازدید و صله رحم را نیز فراهم نموده است. این مراسم همچنین شور و نشاط اجتماعی را موجب شده و در حال حاضر به یکی از جاذبه های فرهنگی این شهر بدل شده است. به طوری که افراد از استانهای همجوار برای شرکت در آن به آشتیان می روند.
  ▪️در سالهای اخیر به همت سازمان های خیریه و مردم نهاد مراسم عمومی سمنو پزان با پخت حدود 7 تن سمنو در 20 دیگ برگزار می شود و در کنار آن محصولات فرهنگی، هنرهای و غذاهای سنتی آشتیان عرضه میشود. هر سال در   16 و 17 اردیبهشت‌ماه آیین سمنوپزی آشتیان برگزار می‌شد که امسال به دلیل شیوع بیماری کرونا و جلوگیری  تجمع و شیوع این بیماری  این مراسم برگزار نشد.
▪️گفتنی است این آیین در تاریخ 97/10/30  به شماره 1734 در   میراث ناملموس معنوی ثبت گردید.


دسته بندی

مسئول روابط عمومی


    پاسخ دهید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

     

     
     

    دسترسی سریع

    مطالب ویژه


    اینفوگرافیک


    اقامتگاه های بوم گردی استان

    آخرین اخبار دفاتر همیاری




    آمار سایت

    • اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی

      بازدیدهای امروز:369


      بازدیدهای روز گذشته:9813


      بازدیدهای دو روز گذشته:7758


      تعداد کل اخبار:2641


      آخرین بروزرسانی:1399/03/01 08:42


    پیوندها